Ako si vymaľovať byt či dom sám

Rozhodli ste sa byt vymaľovať sami? Treba vymaľovať dom či garáž? Hľadáte na internete informácie ako si vymaľovať byt, pretože nemáte skúsenosti s maľovaním?
V tomto článku sa dozviete podstatné informácie, ktoré by ste mali vedieť pred maľovaním svojho priestoru svojpomocne.

Maľovanie bytu, domu alebo garáže totiž môže byť jednoduché, ale aj zložité. Lacné i drahé.
Pozrime sa na to detailnejšie.

Maľovanie bytu v nedávnej minulosti

Maľovanie bytu zopár desaťročí dozadu bolo poznačené najmä historickými skúsenosťami. Po stáročia sa ženy i muži starali spoločne o domáce hospodárstvo, a ak nejaké mali, tiež o hydinu, dobytok či obrábali spoločne polia. Priemyselná revolúcia zmenila vo všetkých krajinách sveta život. Továrne nahradili manufaktúry, vznikli veľké výrobné podniky i podniky poskytujúce služby.

Stáročia trvajúce vzťahy sa nezmenili zo dňa na deň. Ešte generácia našich dedov, ktorí zažili Československú republiku medzi dvoma svetovými vojnami, bola zvyknutá na takýto prístup „čo môžeme, spravíme sami“. Takže takmer  každý vedel ako si vymaľovať byt sám. O výsledkoch nehovorme 🙂

Po druhej svetovej vojne sa začala v západnom svete oveľa viac uplatňovať špecializácia, vďaka čomu tamojšia spoločnosť napredovala v jednotlivých oblastiach života rýchlejšie. Socializmus priniesol zmeny v špecializácii aj u nás. Existovali odborné učilištia pre stavbárov, maliarov, elektrikárov atď. Bolo ich málo a nestačili pokrývať dopyt. Na desaťročia bol zakonzervovaný stav, že muži sú stavbári, murári, elektrikári, vodári, opravári áut i všetkého možného aj nemožného. Ženy zasa pekárky, kuchárky, cukrárky, kaderníčky atď.

Domáci profesionáli

Zmena spoločenského zriadenia na konci 20. storočia tento status „domácich profesionálov“ narušila. Dnes sem-tam ešte pretrváva, ale aj na vidieku si radšej pozývajú miestnych špecialistov s praxou, pretože sa ukazuje, že človek s praxou v obore zanechá spravidla lepšie výsledky práce. Nehovoriac o tom, že väčšinou pozná aj správne technologické postupy pri aplikácii nových materiálov. Také, ktoré na internete nenájdete.
Na Slovensku a vo všetkých stredoeurópskych krajinách (i ďalej na východ – Ukrajina, Rusko) je podľa našich skúseností a poznatkov dodnes veľké množstvo schopných domácich remeselníkov. Naozaj dobrý je však len asi každý desiaty.
Aké základné poznatky by mal mať „domáci“ maliar pri maľovaní bytu či domu?

Ako si vymaľovať byt svojpomocne - DIY

Ak zvažujete maľovanie bytu svojpomocne, zvážte dve veci – výber materiálu a svoje schopnosti. Fyzické, ale aj poznatkové. S materiálom vám poradiť vieme, s triezvym posúdením schopností už nie. Na základe našich profesionálnych skúseností vieme, že kvalitný výsledok dosiahnete len pri správnom zastúpení oboch zložiek maľovania. A platí to nielen v oblasti maľovania bytov či domu. Odhadujte svoje schopnosti triezvo – jedna vec je chcieť, druhá smieť a tretia môcť (byť schopný).
Maľovanie je fyzicky náročné, najmä stropy. Nie každý vie chodiť na rebríku, nie každý je schopný behať po rebríku hore dolu 10-50x za hodinu. Nie každý zvládne na ňom pracovať polhodinu so zaklonenou hlavou, držať ruku so štetkou alebo valčekom v rovnakej výške s rovnakým prítlakom dlhšiu dobu. Predĺžená tyče s valčekom síce pomôžu, no kto ich vyskúšal, vie, že to vyzerá jednoducho, ale skvelý výsledok vyžaduje oveľa viac než sa zdá.

Nástroje na maľovanie

Na maľovanie budete potrebovať farbu a nástroje na jej nanášanie. Lacné maliarske sady z hobby marketov či príležitostných akcií z hypermarketov, ktoré obsahujú farbu, valček, štetec sú možno na pohľad výhodné, možno i milé a lacné, ale… Lacné štetce púšťajú vlasy, lacné valčeky sa po polhodine práce zlepia. Práca s nimi nejde tak ľahko ako by mala a výsledok nebýva uspokojivý. Kúpte si poriadny štetec, štetku, valček. Sú drahšie, no práca i výsledok vás budú tešiť oveľa viac ako s akciovou sadou.

Farba na maľovanie

Farba, ktorá môže byť súčasťou akciovej ponuky, musí byť lacná, aby cena sady mohla byť „akciová“. Neskočte na to. Nepoužívajte na maľovanie bytu či domu najlacnejšie farby. Teda ak vám zaleží na samotnej práci a aby ste mohli byť hrdý na výsledok svojej práce. Ak zaplatíte za 20 kg vedro s farbou 20€, je to podozrivé. Ušetriť pár eúr na farbe naozaj nestojí za to – riešenie dôsledkov nekvalitnej farby vás vyjde oveľa viac (farba nemusí dobre kryť a budete potrebovať ešte jedno vedro, môže kryť vynikajúco, ale bude sa odlupovať a pod.). Dodatočné náklady na opravu dôsledkov neoklamete, dokonca prevýšia náklady, ktoré sa vám zdali vysoké. Alebo budete mať výsledok, ktorým vás tešiť nebude. A budete sa naň pozerať do ďalšej maľovky.
No áno, človek si zvykne… Načo ste vlastne maľovali? 😉

Postup pri maľovaní

Spravidla sa začína maľovať od rohov a neštandardných plôšok a výbežkov. Ako prvé malým valčekom a štetcom vymaľujte kúty, rohy a hrany, plôšky okolo zásuviek, radiátorových či iných rozvodných rúrok a okolo všetkého, čo na stene vystupuje. Následne veľkým valčekom vymaľujte veľké plochy. Medzi týmito dvoma krokmi by nemali byť veľké časové odstupy, aby bolo farba jednotná na celej ploche stien.
Pri maľovaní sa bežne maľuje dvoma vrstvami, no nie vždy. Podľa potreby treba oba kroky znova opakovať. Potreba dvoch vrstiev záleží od kvality podkladu, kontrastu s predchádzajúcou farbou, od krycích schopností používanej farby atď.

Kde vám dobre poradia

Kvalitné farby a kvalitné nástroje sú nevyhnutným predpokladom, aby bolo vaše maľovanie bytu, domu, garáže,… úspešné. Nechajte si prípadne poradiť od odborníkov v špecializovaných predajniach (nie v hypermarkete). V Bratislave napríklad v predajni Madrona (na Landauovej v Dúbravke, i na Závodnej v Podunajských Biskupicicah), Dom farieb & hobby centrum (na Račianskej, v Dúbravke i Podunajských Biskupiciach) alebo Farlesk (na Mierovej ul. v Prievoze).

Najčastejšie nedostatky pri maľovaní bytu

Vedomosti o tom ako si vymaľovať byt či dom, zahŕňajú kadečo. Keďže nás čas od času pozývajú na maľovanie – opravovanie, keď sa to nepodarilo svojpomocne, alebo to maliari pred nami nezvládli, zhrnieme najčastejšie nedostatky. Ich odstránenie závisí od príčiny, každý nedostatok sa odstraňuje inak.

Tmavšie a svetlejšie plochy na stene

Najčastejšie príčiny:
presvitá podklad – nerovnomerne nanesená vrstva farby, niekde tenká, inde hrubšia vrstva,
nezohľadnený stav steny pred maľovaním,
farba priamo na omietke, ktorá je z rôznych materiálov,
použitie nerovnakej farby (biela od jedného výrobcu nie je biela iného výrobcu),
použité rôzne nanášacie nástroje (štetky, valček, štetec)

Pri nanášaní sa nová farba lúpe

Najčastejšie príčiny:
nie je dobre upravený podklad, stena,
predchádzajúca vrstva ešte nevyschla,
nanášate priveľa farby naraz

Pri nanášaní sa olupuje nová i stará farba

Najčastejšie príčiny:
na stene je už priveľa vrstiev, treba odstrániť staré vrstvy („zoškrabať“),
ak sa olupuje farba po zaschnutí, na stene je priveľa vrstiev, staré treba odstrániť,
predchádzajúci náter nebol spravený kvalitne

Rohy miestnosti sú svetlejšie ako steny, resp. obsahujú fľaky

Najčastejšie príčiny:
rohy boli len pretreté štetcom bez použitia primeraného nástroja na maľovanie rohov,
pri maľovaní valčekom nebol použitý zodpovedajúci rozmer valčeka,
menej vrstiev farby v rohu ako na ploche steny,
nezohľadnený stav podkladovej vrstvy (vnútorné a vonkajšie rohy môžu mať iný podkladový materiál)

Po vymaľovaní plesnivej steny sa plesne objavili znova

Najčastejšie príčiny:
nebola odstránená príčina vzniku plesní (zatekanie, vlhkosť v miestnosti, tepelný most v konštrukcii a pod.)
nebola dostatočne odstránená predchádzajúca vrstva,
pred maľovaním nebol podklad ošetrený protiplesňovým náterom,
pri maľovaní nebola použitá protiplesňová farba

Maľovanie svojpomocne?

Ak uvažujete, že si byt či dom vymaľujete sami svojpomocne a hľadáte informácie o tom ako si vymaľovať byt či dom svojpomocne, zvážte vopred najmä dve veci – výber materiálu a svoje schopnosti. Aj to, či idete maľovať byt či dom. Pretože ak to bude byt, budú sa na výsledky práce pozerať len domáci, ale ak dom, aj susedia a všetci okoloidúci.
Je jasné, že ak veci pôjdu podľa plánu, vyjde vás to lacnejšie ako profesionálni maliari. V prípade, že si veríte, dajte sa do toho.
Veríme, že vám predchádzajúce riadky pomohli a výsledok vás bude dlho tešiť (a ak nie, naše číslo nájdete v časti Kontakt ;))

Držíme palce!