Ako na maľovanie sadrokartónu

Nechali ste si spraviť priečky zo sadrokartónu alebo obložili ním steny či strop? Stojíte pred otázkou ako maľovať sadrokartón. Predtým než sa dáte na maľovanie sadrokartónu, je dobre vedieť, čo to obnáša.

Maľovanie sadrokartónu - predpoklady

Sadrokartónové dosky sa na steny i strop osádzajú vedľa seba a medzi nimi vznikajú škáry, spojenie nie je dokonalé. Sú tmelené spoje v jednej rovine s plochou sadrokartónu? Hoci na pohľad mohli nechať majstri za sebou dobre uvedenú prácu, predtým než sa rozhodnete pre maľovanie sadrokartónu, je nutné zabezpečiť tesnosť a hladkosť spojov.
V prípade, že nezostali steny dokonale hladké, vyplniť spoje dodatočne tmelom, ktorý je možné brúsiť.

Následne ich zabrúste a vyhlaďte tak, aby ich povrchová štruktúra zodpovedala papierovému povrchu sadrokartónu. Na brúsenie používame jemnú brúsnu mriežku, ktorá dokáže zahladiť všetky ryhy a nerovnosti, na veľké plochy používame profesionálne brúsne stroje. Ak nebude povrch jednotný, po maľovaní svetlo zvýrazní na inak krásnej sadrokartónovej stene každý nedostatok.

Poškodený povrch sadrokartónu

Môže sa stať, že na stene zostali ryhy od použitého nástroja alebo po brúsnej mriežke. V takom prípade opäť použite na poškodený povrch tmel. Na hlbokú ryhu alebo keď je vrstva na brúsenie veľmi tenká, naneste ďalšiu vrstvu vrchného tmelu, ktorú po zaschnutí prebrúste. Kritické miesta opravíte brúsnou mriežkou s najvyššou hustotou zrna. Netlačte.

Mimochodom – úroveň úpravy sadrokartónových stien tmelením delíme na štyri úrovne – Q1 až Q4. Viac sa o nich dočítate na stránke Hodnotenie kvality povrchu sadrokartónu.

Prebrúsenie

Môže sa stať, že niekto prebrúsil. Vy alebo majstri. Prezrádza to zodratý papier sadrokartónu, najčastejšie v okolí spojov. V prípade, že vlákna povrchového papiera sadrokartónu nie sú veľmi chlpaté, môžete na povrch opatrne naniesť tenkú vrstvičku vrchného tmelu a po zaschnutí ho jemne prebrúsiť.
Ak je miesto poškodené výraznejšie, alebo sa nachádza v blízkosti svetelného zdroja, je lepšie (hoci zložitejšie) riešiť problém výmenou poškodenej dosky sadrokartónu.

Penetrácia

Na dosiahnutie skvelého výsledku vyžaduje maľovanie sadrokartónu tiež vedieť, či penetrovať alebo nie. Penetračným náterom zaistíte ideálne nasatie materiálu, vďaka čomu sa následne nanesená farba dobre uchytí rovnomerne po celej ploche. Čím nižšie je nasatie penetrácie, tým lepšie farba kryje. Používajte len penetráciu určenú na sadrokartónové plochy.

Maľovanie sadrokartónu - nástroje

Najlepším nástrojom na nanášanie farby na sadrokartón je valček, ale… nie hocijaký. Dlhé, ani krátke vlákna nie sú optimálne, valček z penovej gumy alebo velúru taktiež nie. Valček so strede dlhým vlasom vyhovuje najlepšie.

Maľovanie sadrokartónu - postup

Pri maľovaní sadrokartónu existuje praxou overená postupnosť nanášania jednotlivých vrstvy farby. Podľa toho koľko nanášate vrstiev a kde sa nachádza okno, či zdroj svetla. Vrstvy sa nanášajú priečne na seba, pričom posledná by mala byť po dĺžke k svetelnému zdroju.

Maľovanie sadrokartónu - farba

Kto skúšal, vie, že maľovanie sadrokartónu si vyžaduje aj výber vhodnej farby. Nie je farba ako farba. Žiaľ, nie vždy je aj poradenstvo v predajni optimálne.
Na maľovanie stien zo sadrokartónu je najlepšie použiť vodou riediteľné farby alebo emaily na alkydovej báze. Sadrokartónový strop je lepšie natrieť emulziou na vodnej báze (matná farba dokonca vizuálne zdvihne strop).
Ak budeme maľovať disperznými farbami s plnidlom z kremičitého piesku, je dobre vedieť, že sú to vodou riediteľné rýchlo schnúce farby s veľmi dobrou riediteľnosťou a rozotierateľnosťou. Majú dobrú kryciu schopnosť, sú umývateľné aj oteruvzdorné. Nie sú však ideálne paropriepustné. Pri práci necítiť ich výpary a súčasne sú priateľské k životnému prostrediu.
Bio farby sa vyrábajú na báze prírodnej živice. Používajú sa v interiéroch. Podklad môže dobre dýchať, prepúšťajú paru.

K samotnému maľovaniu farbou pristupujte až po uschnutí penetračného náteru. Podľa zvolenej farby je niekedy vhodné prvý náter zriediť s penetráciou približne v pomere 1:30.

Maľovanie sadrokartónu vo vlhkých priestoroch

Pri maľovaní v kúpeľni a iných vlhkých priestoroch si treba dať pozor na odolnosť farby voči kondenzácii vody a na jej vlastnosti. Obľúbené akrylátové farby majú vysokú kryciu schopnosť, nedovoľujú však povrchu dostatočne dýchať. Ich použitie vo vlhkejšom prostredí treba starostlivo zvážiť.
Použiť vo vlhkom prostredí olejové farby je problematické. Hoci majú cenné vlastnosti (napr. umývateľnosť, oderuvzornosť), v interiéri spravidla veľmi dlho schnú. Pretože ich treba nanášať kvôli životnosti a vzhľadu vo veľmi tenkých vrstvách – inak hrozí zvrásnenie povrchu – celý proces trvá naozaj dlho.
Na plochy vystavené oderu je možné použiť polyuretánové farby – obsahujú plast, prípadne epoxidové farby s obsahom epoxidových živíc.

Zdá sa vám maľovanie sadrokartónu zložité?

Pri zdanlivej jednoduchosti si maľovanie sadrokartónu vyžaduje pozornosť, vytrvalosť a zohľadnenie uvedených praxou overených pravidiel.
V prípade, že chcete mať top výsledok, medzi našimi službami nájdete aj maľovanie sadrokartónu – stien i stropov. Spoľahnite sa na profesionálov s praxou a budete mať kvalitný výsledok, ktorý bude lahodiť oku.
Ak sa rozhodnete skúsiť to sami, veríme, že vám tento článok pomôže dosiahnuť pekný výsledok (a ak nie, naše číslo nájdete v časti Kontakt ;))

Good luck!